Wintersport in Kaltenbach

Wintersport! 3 jaar geleden begon ik ermee en zoals elke wintersporter weet wil je dan eigenlijk elk jaar. Dit jaar (2016) ging ik naar het Oostenrijkse Kaltenbach, naar het skigebied SKi-optimal Hochzillertal. Omdat de paasdagen dit jaar in het einde van het wintersport seizoen vielen besloot ik om samen met mijn broer de paasdagen op de skipiste door te brengen in plaats van met een saaie paasbrunch. Een uitstekend plan!

Vanaf Groningen was het met de auto zo’n 1000 kilometer rijden naar Ski-optimal Hochzillertal.
We besloten de donderdag voor het paasweekend te vertrekken en te overnachten in Haar, een plaatsje vlakbij München. De volgende ochtend besloten we vroeg op te staan, gelukkig zat het verkeer mee en arriveerden we na een voorspoedige reis bij de gondel in Kaltenbach.

Bij aankomst kochten we een 5-daagse skipas zodat we van vrijdag tot en met dinsdag konden skiën. Een 5-daagse skipas kost ongeveer € 208. Niet goedkoop, maar dat geldt voor de meeste skipassen in andere gebieden ook. Met de skipas kun je wel in het hele Zillertal skiën (wanneer je een skipas voor 2 dagen of meer neemt). Dit betekent dat je met dezelfde skipas ook in het bekende Mayrhofen en op de Hintertuxer Gletscher kan gaan skiën. Je kunt gratis met de zillertalbahn, een trein die door het hele Zillertal loopt.

Skigebied Hochzillertal, Kaltenbach

Na het kopen van de skipas was het tijd om naar boven te gaan. Dit is in Kaltenbach goed geregeld, een enorme parkeerplaats en zelfs een parkeergarage biedt genoeg plaats aan alle auto’s van de tijdens de paasdagen voornamelijk Oostenrijkse en Duitse wintersporters. Kaltenbach ligt maar op 558 meter hoogte, je moet dus eerst een flink stuk met de gondel omhoog. Gelukkig is er een snelle dubbele gondel waardoor je na 10 minuten op 2.000 meter hoogte uitstapt in een prachtig wit landschap.

Skipiste 13 Kaltenbach

Prachtig skigebied met handige verbindingspiste
Ski-optimal Hochzillertal bestaat eigenlijk uit twee skigebieden die met elkaar verbonden zijn. Iets wat je steeds meer ziet de laatste jaren. Hierdoor ontstaat een veel groter skigebied. Het hoogste punt aan de kant van Kaltenbach ligt op 2.360 meter. Hierdoor konden we eind maart begin april hier nog prima skiën terwijl we genoten van de heerlijke zon. We hadden zelfs het geluk dat er in de nacht van dag 2 op dag 3 maar liefst 30cm verse poedersneeuw was gevallen! De andere kant van het gebied, het gedeelte in Hochfugen heeft een hoogste punt van 2.430 meter.

Wij vonden de kant van Kaltenbach het mooiste. Je hebt hier veel heerlijke brede blauwe en rode pistes waar je heerlijk kunt genieten. Uiteraard zijn er ook zwarte pistes maar daar heb ik mij nog niet aan gewaagd. Voor de snowboarders is er ook een funpark. Wat erg handig is aan het skigebied Hochzillertal is de blauwe verbindingspiste. Hiermee kan je in een keer van de linkerkant naar de rechterkant. Zo kom je altijd weer bij de gondel uit naar Kaltenbach zonder dat je van moeilijke rode of zwarte pistes af moet, voor mij als beginnend skiër zeker fijn.

Veel off-piste mogelijkheden
Hoewel ik mij er zelf niet aan heb gewaagd viel het me op dat er in het skigebied veel off-piste mogelijkheden waren. Dit kwam natuurlijk ook door de 30 cm verse sneeuw, iets waar de locals gretig gebruik van maakten. Op de pistekaart zie je ook een aantal stippellijnen. Dit zijn niet geprepareerde pistes en dus speciaal voor de mensen die enigszins veiligs off-piste willen gaan.

Voldoende leuke Restaurants
In Ski-optimal Hochzillertal vind je ruim voldoende restaurants op de pistes. Je kunt ook tijdens de drukke uren (lunchpauze) nog prima een plekje vinden. De prijzen verschillen wel heel erg per hut. Het restaurantje direct bij de gondel vanuit Kaltenbach was erg goed te betalen en heeft een leuke bar met muziek en (zonnig) terras. Breng ook zeker een bezoek aan de Wedelhütte, een luxe 5-sterren hotel op de piste met enorme champagneflessen van € 1200. Hier vind je ook een heerlijke rode piste, nummer 13.

In de Wedelhütte betaal je welliswaar iets meer, maar kun je heerlijk eten. De Kaiserschmarren (een soort pannekoek) zijn hier absoluut een aanrader. Bovendien kan je hier na een zware afdaling heerlijk van de zon genieten zoals je op onderstaande foto ziet.

Wedelhütte Kaltenbach

Aprés Ski Kaltenbach
In Kaltenbach heb je een grote aprés ski bar en daarnaast nog een aantal kleintes. De Postalm is de grootste en bekendste, hier ben ik dan ook twee keer geweest. Hier is het erg gezellig inclusief schaars geklede danseressen. Na 1 of 2 uurtjes heb je het echter ook wel weer gezien. We zijn ook nog 1 middagje naar Mayrhofen geweest waar je keuze hebt uit meerdere bars. Als je Aprés Ski minstens zo belangrijk vind als het skigebied dan is dit voor jou misschien een betere keuze.

Accommodatie in Kaltenbach

We sliepen niet in Kaltenbach zelf, maar in een dorpje verderop genaamd Uderns. Vanaf hier ben je met de auto in 5 minuten bij de gondels in Kaltenbach. In dit kleine dorpje had ik een mooie en zeer goed betaalbare accommodatie gevonden. Je vindt hier ook nog enkele hotels met restaurants. Wij verbleven in Talhammerhof, een boerderij die voor een gedeelte is omgebouwd tot wintersport accommodatie. De accommodatie die wij huren was prachtig, en super groot. regelmatig verdwaalde ik in het 120 m2 grote appartement met prachtig grote balkons. De eigenaresse is erg aardig en de prijs is belachelijk laag. Voor 5 nachten waren we slechts € 280 kwijt en hadden we met 2 personen maar liefst 6 slaapplaatsen. Parkeren kan gewoon voor de deur, en er is een handige skikelder met verwarmingselementen.

Accommodatie Kaltenbach in Uderns

Skiën in Kaltenbach is een aanrader

Wat mij betreft is een wintersport vakantie in Kaltenbach absoluut een aanrader! Heb je nog vragen over het skigebied of over de genoemde accommodatie, stel je vraag gerust door op dit blog te reageren!