De 5 mooiste eilanden van Thailand

Ben je benieuwd wat de mooiste eilanden van Thailand zijn? Tijdens mijn twee reizen door Thailand in 2016 en 2020 heb ik veel Thaise eilanden bezocht. Natuurlijk heb ik niet alle eilanden gezien, maar de bekendste wel. In dit blogartikel deel ik mijn top 5 Thaise eilanden op basis van mijn eigen belevenissen en voorkeuren. Ook deel ik welke eiland je naar mijn mening beter kunt overslaan!

 

1. Koh Lipe

Het mooiste eiland dat ik tijdens mijn twee reizen door Thailand bezocht is zonder twijfel Koh Lipe. Dit piepkleine eilandje in de Andaman Zee is echt een paradijs op aarde. Als je mijn foto’s van Koh Lipe ziet weet je direct wat ik bedoel!

Met de prachtige witte stranden en de helderblauwe zee is dit de perfecte plek om te relaxen. Vanaf het strand loop je zo het water in om te snorkelen, vrijwel direct zie je de mooiste vissen voorbij komen. Hoe gaaf is dat? Zowel aan het strand als in de gezellige walking street vind je leuke restaurantjes en gezellige barretjes. En geen zorgen, je vindt er zelfs een 7-Eleven voor al je benodigdheden!

Op Koh Lipe zie je geen auto’s, maar dat is ook niet nodig! In 10 minuten loop je van de ene kant naar de andere kant van het eiland. Je kan dus alles te voet doen, en dat geeft het eiland een heerlijke relaxte vibe.

Koh Lipe
Op Koh Lipe vind je de mooiste witte stranden

Wat is er te doen op Koh Lipe?

Koh Lipe is vooral geschikt om heerlijk te relaxen. Bestel een lekker koud Chang biertje of een verse mojito en geniet van het witte strand en de prachtige blauwe zee. Kun je net als ik niet zo goed stilzitten? Neem dan een verkoelende duik en zet je snorkel op om de onderwaterwereld te verkennen.

Koh Adang viewpoint
Wat je zeker niet mag overslaan als je op Koh Lipe bent is een tripje naar het uitzichtpunt op Koh Adang. Loop naar Sunset beach en regel ter plekke een boot die je in 15 minuten naar Koh Adang vaart. Hier vind je bordjes die je naar het uitzichtpunt leiden. Het is een leuke hike die goed te doen is waarbij je een steeds mooier uitzicht krijgt over de blauwe zee en over Koh Lipe.

Hoe kom je op Koh Lipe?

Omdat het eiland niet heel gemakkelijk te bereiken is zal het hier wat minder druk zijn dan op andere populaire Thaise eilanden. Zelf ben ik met de boot vanaf Koh Lanta naar Koh Lipe gevaren. Ook vanaf andere eilanden vertrekken er (vooral in november t/m maart) (speed)boten naar dit kleine paradijsje. Reis je liever zoveel mogelijk over land? Pak dan de boot vanaf de pier in Pak Bara.

Tip: Zelf ben ik vanaf Koh Lipe doorgevaren naar Langkawi (Maleisië). Langkawi is een leuk eiland dat ook een vliegveld heeft waardoor je eenvoudig door kunt vliegen naar bijvoorbeeld Bangkok of Kuala Lumpur.

2. Koh Tao

De nummer 2 op mijn lijst van mooiste eilanden in Thailand is Koh Tao! Dit eiland wordt door veel backpackers bezocht om te leren duiken. Maar ook als je niet wilt duiken is dit eiland een absolute aanrader. Je kunt er ook prachtig snorkelen. Het is een mix van prachtige natuur, baaitjes en gezelligheid tot diep in de nacht.

Op het eiland Koh Tao kun je veel mooie plekjes vinden. Het is gemakkelijk om van de ene plek naar de andere te scooteren op Koh Tao.

Wat is er te doen op Koh Tao?

Snorkelen of duiken
Koh Tao wordt niet voor niets een duikersparadijs genoemd. Kun je duiken of wil je dit leren? Koh Tao is the place to be! Zelf snorkelde ik bij Shark Bay, een mooie baai waar je, zoals de naam al doet vermoeden, oog in oog kunt komen te staan met een haai. Helaas geen haaien gezien, maar wel een mooie plek om te snorkelen. Ook is het mogelijk om te snorkelen bij een oud scheepswrak.

De legendarische Koh Tao pubcrawl
Hou je van een feestje? Geef je dan op voor de legendarische pub crawl. Tijdens deze kroegentocht bezoek je naast een zwembad voor een gezellige poolparty ook de leukste bars. Je ontmoet ongetwijfeld veel nieuwe mensen. Ik vond de pubcrawl erg geslaagd!

Koh Nang Yuan
Wat ook niet mag ontbreken is een bezoek aan Koh Nang Yuan. Dit snorkelparadijs is belachelijk mooi! Het ligt voor de kust van Koh Tao en bezoek je eenvoudig met een boot. Het prachtige viewpoint is druk bezocht, maar zeker de moeite waard! Zorg dat je aan het begin van de dag gaat om de drukte wat te ontlopen, zo kun je zo goed mogelijk genieten van dit paradijselijke stukje Thailand.

Koh Tao
Het viewpoint op Koh Nang Yuan

Hoe kom je op Koh Tao?

Koh Tao is alleen per boot te bereiken. Zelf ben ik vanaf Koh Samui doorgereisd naar Koh Phangan en vervolgens naar Koh Tao. Natuurlijk kun je ook rechtstreeks naar Koh Tao varen, dit doe je vanaf de haven in Chumpon. In Chumpon bevindt zich een vliegveld waar je vanaf Bangkok naartoe kunt vliegen, maar de nachttrein is ook een optie.

Hostel op Koh Tao

Op Koh Tao verbleef ik in het meest luxe hostel waar ik tot nu toe geweest ben; Savage Hostel Koh Tao. Dit hostel heeft een prachtig zwembad op het dak (met heerlijke ligbedjes) en heeft daarnaast ook hele chille kamers. Alle bedden zijn voorzien van een gordijntje, je hebt een eigen kluisje en lampje en voldoende stroom bij je bed om je telefoon etc op te laden. Ook kun je hier heerlijk ontbijten en lunchen. Het hostel bevindt zich bijna aan het strand en in de buurt van alle gezellige restaurants, bars en de scooter rentals.

3. Koh Phangan

Het eiland Koh Phangan is beroemd vanwege de full moon party’s die hier worden gehouden. Zelf bezocht ik deze niet, maar ontdekte ik wel dat dit prachtige eiland veel meer te bieden heeft! Koh Phangan heeft een relaxte vibe en ik maakte er prachtige scoortertochtjes. Kijken waar je uitkomt en je ontdekt vanzelf de mooiste plekjes.

Wat is er te doen op Koh Phangan?

Bar in een boomhut
Tijdens een van mijn scootertochtjes zag ik een bordje met: View to die for. Dat moet ik zien dacht ik, zal vast wel meevallen. Maar niets bleek minder waar. Na het afleggen van een haast onmogelijk stukje weg kwam ik aan bij Hide on High. Dit is een prachtige boomhut met een bar waar je het mooiste uitzicht van het hele eiland hebt. De eigenaar heeft deze boomhut helemaal zelf gebouwd.

Koh Phangan boomhut bar
Een bar in een boomhut met prachtig uitzicht ove Koh Phangan.

 

Naast deze bar heeft Koh Phangen nog veel meer viewpoints die de moeite waard zijn om te bezoeken! Ook zijn er diverse watervallen die je kunt bezoeken.

Full moon party & half moon party

Koh Phangan is natuurlijk bekend van de Full moon party en de half moon party. Ik heb deze niet bezocht, maar hoorde van andere backpackers dat het een geweldige belevenis is.

Hoe kom je op Koh Phangan?

Koh Phangan ligt tussen Koh Tao en Koh Samui in, je kunt er dus komen met een boot vanaf een van deze beide eilanden. Wil je vanaf het vaste land, dan is Surat Thani de beste plek om te vertrekken.

4. Koh Lanta

Op nummer 4 in mijn lijst staat het eiland Koh Lanta. Ik noem het een Bob Marley eiland, omdat er veel reggae bars zijn die de muziek van Bob Marley draaien. Het is een meer ontspannen eiland, waar veel families met kinderen komen. Wil je tot rust komen? Dan is Koh Lanta de plek om te zijn. Omdat het eiland rustig is, maakte ik hier mijn eerste meters op een scooter. Heerlijk om over dit rustige eiland te rijden en de mooiste plekjes te ontdekken.

Wat is er te doen op Koh Lanta?

Zoals ik al zei, Koh Lanta is vooral een rustig eiland waar veel families komen. Je kunt er dus heerlijk tot rust komen, maar er is ook genoeg te doen!

Mu ko Lanta National park

In het Zuiden van Koh Lanta vind je het Mu Ko Lanta National Park. Ik kwam hier per toeval terecht toen ik het eiland aan het verkennen was op de scooter. Plotseling stond ik bij de entree van het National Park. Hier moest ik 200 Baht betalen voor de entree, dat was het zeker waard.

Mu Ko Lanta National Park

In het National Park vind je prachtige stranden en een vuurtoren. Ik raad je zeker aan om te wandelen naar de vuurtoren want hier heb je een prachtig uitzicht over de zee en de stranden.

Vuurtoren Ko Lanta

Bekijk de zonsondergang op het strand

Bob Marley op de achtergrond, een lekker koud Chang biertje, of liever een cocktail? Hoe dan ook, je ligt op het strand en de zon zakt langzaam in de zee. Hier op Koh Lanta vind je prachtige zonsondergangen die nooit vervelen!

De four islands tour

Een van de populairste activiteiten op Koh Lanta is de four islands tour. Hoewel het toeristisch is, raad ik je zeker aan om dit te doen want het is prachtig! Tijdens deze snorkeltour bezoek je met een longtailboot 4 verschillende eilandjes, waaronder het paradijselijke Koh Ngai. Ook de Emerald Cave is erg mooi om te zien, dit is een grot met een prachtig strand. Natuurlijk zie je ook de prachtige gekleurde vissen die de onderwaterwereld van Thailand te bieden heeft.

Four islands tour
Eén van de stops van de four islands tour.

 

Huur een scooter en ontdek het eiland

Koh Lanta is lekker rustig en daarom ideaal om scooter te rijden. Pas wel op, voordat je het weet is je scooter bezet door een aap!

Koh lanta aap op scooter

Hoe kom je op Koh Lanta?

Ik ben zelf vanaf Koh Phi Phi doorgevaren naar Koh Lanta. Dat is erg goed te doen. Kom je vanaf het vaste land, neem dan de Ferry vanaf Krabi, je bent er in 2 uurtjes!

5. Koh Phi Phi

Koh Phi Phi is natuurlijk beroemd van de film The Beach met Leonardo Di Caprio. De film werd gefilmd in Maya Bay. Deze plek werd daardoor overspoeld door toeristen waardoor de natuur te zwaar aangetast werd. Na een afkoelperiode is het inmiddels weer open voor een beperkt aantal mensen per dag. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb weinig van Koh Phi Phi gezien want ik ben er maar één nachtje geweest.

Ik verbleef in een party hostel aan het strand en het was niet echt mijn ding. Dronken mensen die ‘snachts voor je deur staan te schreeuwen en je hele bed vol zand. Wel moet ik zeggen, wat ik gezien heb van Koh Phi Phi is prachtig. Als je van feesten houdt moet je hier zeker heengaan. Of misschien kun je een hostel of hotel vinden die iets minder in het feest gedruis is.

Koh Phi Phi

Koh Samui? Zou ik persoonlijk overslaan

Heeft Thailand alleen maar mooie eilanden? Nou, opzich zijn de eilanden die ik bezocht heb allemaal erg mooi. Het eiland wat mij echter het meeste tegenviel was Koh Samui. Het eiland Koh Samui heeft een eigen vliegveld en is daardoor makkelijk te bereiken. Het is een groot eiland en erg druk qua auto’s en overig verkeer.

Ik was hier met een groep vrienden. We huurden een hele dikke villa op een berg met een eigen infinity pool. Super coole plek! Het eiland zelf vond ik gewoon wat tegenvallen. Door de drukte en doordat het zo groot is moet je eigenlijk een auto huren. Dit deden we dan ook. Volgens de verhuurder gebeuren er erg veel verkeersongelukken op het eiland en werd een scooter dan ook afgeraden.

Ik hou juist van de vrijheid om met een scootertje over het eiland te tuffen, maar dat zat er hier dus niet echt in. Ook de stranden vielen me hier wel wat tegen, maar misschien ben ik ook gewoon een beetje verwend door bovenstaande mooie eilanden.

Angthong Marine National Park

Was er dan niks mooi aan Koh Samui? Zeker wel! We maakten een prachtige trip naar Anthong Marine National Park. Hier vind je 40 kleine bounty eilandjes die bijna allemaal onbewoond zijn. Het water is hier prachtig blauw en de stranden zijn wit. Vanaf het viewpoint heb je hier een adembenenemd uitzicht! Het is ongeveer 1.5 uur varen vanaf Koh Samui, maar dat is absoluut de moeite waard. Het is zelfs mogelijk om hier te overnachten.

Je kunt Angthong Marine National Park ook vanaf Koh Phangan of Koh Tao bezoeken, maar dan zelf je nog wat langer onderweg zijn.

Anghthong Marine National Park
Het prachtige Angthong Marine National Park.

 

Thailand heeft enorm veel te bieden, en er zijn nog veel meer (wat onbekendere) eilanden die ik helaas nog niet bezocht heb. Hier vind je meer informatie over reizen in Thailand.