Fiets over de oudste weg naar Rome

Via Appia fietsen

Afgelopen weekend was ik op stedentrip in Rome, een stad die al lang op mijn lijstje stond. Natuurlijk bezocht ik het Colosseum, het Sint-Pietersplein, het Pantheon en de Trevifontein. Stuk voor stuk prachtige bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken, maar in dit blogartikel ga ik het hebben over een minder bekende bezienswaardigheid. De Via Appia Antica. Een absolute aanrader waar je bovendien de toeristische drukte ontloopt!

De Via Appia, als je vroeger goed hebt opgelet tijdens de geschiedenislessen op school gaat er misschien een lampje branden. De Via Appia Antica (niet te verwarren met de Via Appia Nuova) is de eerste en oudste weg naar Rome. Deze weg werd vroeger gebruikt door de Romeinen en was de belangrijkste toegangspoort naar het oude Rome. De Via Appia is dan ook al meer dan 2300 jaar oud!

Fietsen over de Via Appia Antica

Hoewel je ook kunt gaan lopen is de beste manier om de Via Appia te verkennen op de fiets. Je kunt dan in korte tijd veel meer zien, de Via Appia is namelijk behoorlijk lang en er zijn veel bezienswaardigheden te zien langs de route. Zorg dus dat je ruim de tijd hebt.

De Via Appia Antica ligt enigszins buiten de stad en is tevens een park dat op Google Maps is te vinden onder de naam: Parco Regionale dell’Appia Antica. Je kunt er komen met bus 118, bus 218 of met de metro. Wanner je met de metro gaat moet je nog wel een halfuur lopen.

Aan het begin van het park kun je fietsen huren. Je hebt de keuze uit gewone fietsen en E-Bikes. De gewone fietsen zijn € 3 per uur en voor een E-Bike betaal je het dubbele. Wij hadden uiteindelijk aan 4 uur genoeg, maar als je de fietsen langer dan 5 uur huurt betaal je alleen voor 5 uur. Betalen doe je pas achteraf, dus dat is super.

Stuiterend langs prachtige uitzichten en ruïnes.

Fietsen over de Via Appia is een mooie belevenis! Een groot gedeelte van de route is prima te doen, maar sommige delen zijn echt nog zoals de oude Via Appia. Zoals je waarschijnlijk kan voorstellen wanneer je kijkt naar onderstaande foto. Als je het gestuiter zat bent zijn er gelukkig veel paadjes in de berm waar je prima kan fietsen. Het is een prachtige route door de natuur met prachtige cipressen (de puntvormige bomen) en eeuwenoude ruïnes.

Fietsen op de oude Via Appia

Villa of the Quintilii

Onderweg kom je langs prachtige moderne villa’s maar ook oude ruïnes van gebouwen uit het oude Rome. Na ongeveer 7 kilometer kwamen we aan bij de Villa of the Quintilii. Dit is een van de hoogtepunten van de route volgens de vrouw bij het informatiepunt. We hadden geluk, omdat het de eerste zondag van de maand was konden we gratis een kijkje nemen.

Villa of the Quintilii

Deze villa werd in de tweede eeuw n.Chr gebouwd. Erg bijzonder om te zien was dat de tegeltjes van het badhuis nog steeds intact waren.

Villa of the Quintilii badhuis

Wanneer je een fietstocht maakt over de Via Appia Antica breng dan zeker een bezoek aan deze eeuwenoude villa!

De catacomben van San Callisto

Na het bezoek aan de Villa of the Quintili besloten we weer terug te fietsen over de Via Appia. We wilden namelijk nog een bezoek brengen aan de Catacombe di San Callisto (Catacomben van Sint Calixtus). Deze catacomben bevinden zich vrijwel aan het begin van de Via Appia Antica. Bij de ingang kan je voor € 8 tickets kopen voor een tour. Wij gingen mee met de Engelstalige tour, op eigen gelegenheid mag je niet naar binnen want dan kan je wel eens verdwalen in de 20 kilometer lange gangen stelsels.

De catacomben werden vroeger gebruikt voor het begraven van Christenen. De catacomben van San Callisto zijn maar liefst 15 hectare en biedt plaats aan een half miljoen lichamen. Het zijn enorm lange gangen onder de grond, in de muren zijn gaten uitgehakt waar lichamen begraven konden worden. De catacomben zijn allemaal leeg gehaald, maar daarom niet minder indrukwekkend, ze stammen namelijk uit de 2e eeuw. Alle Pausen uit de 3e eeuw zijn hier destijds begraven. Tijdens de rondleiding breng je dan ook een bezoek aan de Pauselijke crypte met muur schilderingen uit de 3e eeuw.

In de catacomben mag je helaas geen foto’s maken, maar dat hebben we natuurlijk stiekem wel gedaan 😉

catacomben san callisto

Catacomben van San Callisto

Na het bezoek aan de catacomben zat de fietstocht over de Via Appia er weer op. Een prachtige activiteit die ik iedereen die naar Rome gaat zeker aanraad! Heb je vragen over deze bezienswaardigheid of wil je iets anders weten over Rome? Stel dan hieronder je vraag.

6 Comments

  1. Margriet Olthof 9 mei 2016
    • Lauris Kooi 9 mei 2016
  2. H de Vries 3 januari 2017
  3. Petra 6 maart 2017
    • Lauris Kooi 6 maart 2017
      • petra van haaster 6 maart 2017