De Opaalkust: hoge kliffen, witte krijtrotsen en leuke badplaatsjes

Begin september was onze eerste vakantie met onze 5 maanden oude dochter Lotta.
We wilden daarom niet te ver weg, maar toch graag naar het buitenland. Na lang zoeken ontdekte ik de Opaalkust in Frankrijk, op dik 4 uurtjes rijden van Utrecht.

Op naar de Franse Opaalkust

Bij het zien van de foto’s van de Franse Opaalkust (Côte d’Opale) was ik direct verkocht; deze prachtige krijtrotsen wil ik in het echt zien! Bovendien was ik nog nooit echt in Frankrijk op vakantie geweest dus ik was erg benieuwd naar het land.

Onze verblijfplaats
Last-minute een baby-proof locatie vinden bleek lastiger dan gedacht. Uiteindelijk vond ik deze vakantiewoning op Airbnb. Niet direct aan de kust, maar in een klein Frans dorpje, op minder dan 30 minuten rijden van de kust. Een prima uitvalsbasis om deze regio (voorheen Pas-de-Calais, en nu Hauts-de-France) te ontdekken. Het huis is groot en heeft een ruime tuin met appelboomgaard. De zelfgemaakte appelsap was erg lekker!

In de regio Pas-de-Calais is ontzettend veel te ontdekken, in dit blogartikel beperk ik mij tot de plekken die wij zelf hebben bekeken, maar als je wat meer tijd hebt kun je ook de grotere steden zoals Ares of Lille bezoeken. Daar komen we vast nog eens voor terug!

Boulogne-sur-Mer

De eerste kustplaats, of eigenlijk stad, die we hebben bezocht aan de Opaalkust is Boulogne-sur-Mer.
Deze stad heeft de grootste haven van Frankrijk waardoor je hier dagverse vis kunt eten. Wij hebben dit helaas niet gedaan, de restaurants in Frankrijk gaan pas om 19.00 uur open en dat is niet zo handige tijd met een kleine baby.

In Boulogne-sur-Mer vind je ook het grootste aquarium van Europa. Wij besloten om lekker door de stad te wandelen, want die is prachtig om te zien.

Het oude gedeelte van Boulogne heeft een oude stadsmuur waar je overheen kunt wandelen. Vanaf deze stadsmuur heb je een mooi uitzicht op de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en haar mooie koepel. Helaas stond de basiliek, zoals zo vaak bij oude gebouwen, in de steigers. Niks aan te doen, maar wel jammer! Het bijzondere aan deze basiliek is de ondergrondse crypte die je kan bezoeken.

Boulogne-Sur-Mer stadsmuur
Wandelen op de oude stadsmuur.
Basisiliek Boulogne-sur-mer
De stadsmuur met in de verte de basiliek.

In het oude gedeelte van de stad vind je ook een oud kasteel waarin tegenwoordig het kasteelmuseum is gevestigd.

De stad Boulogne is ook bekend vanwege de toffe street-art. Je kan een speciale street-art wandeling doen, maar als je gewoon door de stad wandelt en goed om je heen kijkt dan kom je ook al genoeg van deze prachtige kunstwerken tegen.

Street-art Boulogne-sur-Mer
Street-art in Boulogne-sur-Mer

Na het bewonderen van de oude straatjes en gebouwen in het oude gedeelte van de stad zijn we naar de boulevard gelopen. Dit is het nieuwe gedeelte van de stad met veel restaurantjes, terrasjes, de haven en het strand. Een gezellige sfeer en toevallig ook nog Franse livemuziek.

Boulogne-sur-Mer is een prachtig stadje om te bezoeken en zeker ook geschikt voor een mini stedentrip. Kom je echter voor een mooi strand? Dan kan je beter een paar kilometer verderop zijn in Wimereux!

Een tussenstop in Wimereux

Onze volgende trip stond in het teken van de krijtrotsen. Deze bevinden zich natuurlijk aan de kust, en dat maakt het een mooie roadtrip. Het is een prachtige route met geweldige uitzichten. Onderweg passeer je leukste kustplaatsen die je niet mag overslaan! We stopten daarom eerst even in Wimereux. Hier heb je een mooi strand, een gezellige boulevard en prachtige gekleurde villa’s. Ook de kleine strandhuisjes waarvan er heel veel op de boulevard staan zijn leuk om te zien.

Villa's Wimereux
De gekleurde huizen in Wimereux.
Strandhuisjes Wimereux
Een boulevard vol leuke strandhuisjes.
Strand Wimereux
Het mooie strand in Wimereux met de boulevard.

Cap Gris-Nez & Cap Blanc-Nez

Vanuit Wimereux is het ongeveer 15 kilometer rijden naar de eerste krijtrots; Cap Gris-Nez. Het is een prachtige route die je gedeeltelijk langs de kust voert. Cap Gris-Nez is met een hoogte van 50 meter de laagste van de twee kapen (Les Deux-Caps).

Vanaf Cap Gris-Nez heb je een prachtige uitzicht over de Opaalkust en op de krijtrotsen van Dover die zich op slechts 33 km afstand bevinden. Hou je van historie? Door de strategische ligging ten opzichte van Engeland vind je hier in de regio ook veel oude Duitse bunkers.

Op foto’s is het lastig vast te leggen maar de prachtige kleuren van het water en het land in combinatie met een krachtige zeewind zorgen voor een bijzonder schouwspel. Met in de verte de ferry naar Engeland en enkele zeilbootjes kan je hier heerlijk kijken. Bij Cap Gris-Nez vind je ook een vuurtoren waar je naartoe kunt wandelen.

Cap-Gris-Nez
Uitzicht vanaf Cap-Gris-Nez met in de verte Cap-Blanc-Nez.

Vanuit Cap-Gris-Nez vervolgen we de route langs de kust naar de 134 meter hoge Cap-Blanc-Nez. Een mooie klim, waar bovendien de Tour de France dit jaar langs is gekomen. Onderweg passeren we Wissant en Escalles maar we besluiten eerst door te rijden naar de Kaap. Bij Cap-Gris-Nez bevindt je je dichter bij Calais waardoor je de ferry goed kunt zien. Ook hier heb je weer een prachtig uitzicht met mooie kleuren.

Cap-Gris-Nez
Uitzicht op de zee vanaf Cap-Blanc-Nez.

Het is leuk om bovenop de krijtrotsen te staan, maar zo kan je de rotsen zelf natuurlijk niet zien, daar kwamen wij wel voor! Het was een beetje onduidelijk waar je de krijtrotsen nou echt vanaf beneden kon zien. Gelukkig zag ik in de verte een parkeerplaats en na een blik op Google Maps trokken we de conclusie, dat moet het wel zijn! Ben je dus net als wij op zoek naar de krijtrotsen, navigeer dan naar Parking Kaap Blankenes.

Vanaf deze parkeerplaats loop je zo naar het strand en kun je de prachtige krijtrotsen bewonderen! Je vindt hier een dubbele trap die aan beide kanten naar een smal kiezelstrand leidt met prachtige krijtrotsen. Het geluid van de goflslag tegen de kiezelstenen maakt het plaatje compleet.

Krijtrotsen Cap-Blanc-Nez
Yes, de krijtrotsen van Cap-Blanc-Nez gevonden!
Kiezelstrand Cap-Blanc-Nez
Prachtig kiezelstrand met krijtrotsen bij Cap-Blanc-Nez.
Krijtrotsen cap-blanc-nez
De prachtige witte krijtrotsen waar we voor kwamen!

Het hoogtepunt van de Opaalkust waren voor mij absoluut de prachtige witte krijtrotsen. Op de terugreis naar ons appartement stopten we nog even in Wissant, ook zo’n leuk dorpje (of is het een stadje) aan de kust met gezellige terrasjes en een mooi en druk bezocht strand!

Wil je niet te ver rijden maar toch een bijzondere bestemming bezoeken? Ik raad de Opaalkust zeker aan!