Reisboek: 1 jaar, 164 bestemmingen

Wat doe ik liever dan reizen? Niets natuurlijk! Maar, lezen over reizen is een goede tweede. De avonturen van anderen kunnen mij enorm boeien en inspireren, daarom lees ik graag reisboeken en reisverhalen van andere reizigers. In dit artikel schrijf ik over het boek: 1 jaar, 164 bestemmingen, een aanrader voor alle reisliefhebbers!

Enkele maanden geleden kreeg ik een mailtje van Carmen Schuurman, ze is 1 jaar lang solo op wereldreis geweest en heeft daar een boek over geschreven, hoe tof is dat?!
Zelf heb ik ooit een soloreis gemaakt van 4 weken door Thailand, maar 1 jaar lang is wel even wat anders! Natuurlijk was ik erg benieuwd naar haar verhaal, dus hebben we afgesproken dat ze haar boek zou opsturen en dat ik hier een artikel over schrijf.

Zo gezegd, zo gedaan, na een korte vertraging (wat absoluut niet aan het boek ligt) heb ik het boek uitgelezen en is het tijd voor een artikel over het boek: 1 jaar, 164 bestemmingen. Een soloreis door Azië, Oceanië en Zuid-Amerika.

1 jaar 164 bestemmingen

164 bestemmingen in één boek!

164 bestemmingen dus, in een 217 pagina’s tellend boek, ik was erg benieuwd hoe Carmen dit voor elkaar heeft gekregen. Het boek begint met een korte proloog die je direct meevoert naar een tropische regenstorm middenin de jungle. Ik zit er direct lekker in en heb zin om snel verder te lezen.

Natuurlijk wil ik niet te veel verklappen, maar ik zal kort ingaan op de inhoud van het boek. Het boek bestaat uit 3 delen, Azië, Oceanië en Zuid-Amerika. Carmen is begonnen in Thailand, Cambodja en Vietnam, het backpackers paradijs waar je eigenlijk nooit alleen bent. Leuk om te lezen over Thailand, en erg herkenbaar. Cambodja ben ik zelf niet geweest en Vietnam staat nog op mijn lijstje.

Het leuke aan het boek is dat Carmen van de gebaande paden afwijkt. Super stoer, en interessant om te lezen. Met een motor de Ha Giang Loop in Vietnam rijden durft lang niet iedereen! Gaat alles altijd goed? Zeker niet, regelmatig wordt er gesproken over een ‘Carremonnetje’. In het boek lees je wat dit precies is!

In Australië wordt er voornamelijk met een campervan gereisd. Australië trekt mij persoonlijk niet zo, en misschien is het daarom dat dit gedeelte van het boek mij het minste aanspreekt. Nieuw-Zeeland daarentegen, staat ergens boven aan mijn lijst. Dit stuk in het boek spreekt mij dan ook het meeste aan. Zonder goede voorbereiding, in de koude winter, begint Carmen aan de Kepler Track, super avontuurlijk en geweldig om te lezen.

De impulsieve beslissingen van Carmen maken het boek interessant en zorgen vaak voor de leukste avonturen. In Peru slaapt ze bij een gastgezin om haar Spaans te verbeteren en de Salkantay trekking naar Machu Picchu klinkt geweldig(daar moet ik ook echt heen!).

Naarmate de reis vordert merk je dat Carmen steeds meer reiservaring krijgt en meer en meer van de toeristische routes durft af te wijken. Ze kiest om een trekking te doen zonder gids. Gewapend met de Maps.me app vindt ze altijd haar weg, respect!

Aanrader voor backpackers en avonturiers

Het boek 1 Jaar: 164 bestemmingen is wat mij betreft een echte aanrader! Als je zelf van reizen, backpacken of avontuur houdt is het geweldig om deze avonturen mee te beleven. En ben je zelf niet zo avontuurlijk, ook dan is het leuk om de avonturen van een ander mee te beleven!

Het boek is leuk geschreven en niet te langdradig. Het enige wat ik een beetje mis zijn de foto’s van de prachtige bestemmingen, maar dat is nou eenmaal het nadeel van een boek ten opzichte van een blog. Gelukkig is er inmiddels een Instagram pagina waardoor je ook plaatjes ziet bij de mooie verhalen. Wil je ook genieten van de avonturen van Carmen? Je kunt het boek bestellen via Boekscout.