Slapen in de woestijn in Marokko

Slapen in de woestijn, iets wat voor vele mensen op hun bucketlist staat. In dit blogartikel lees je alles over slapen in de woestijn in Marokko, zodat jij zelf ook een onvergetelijke woestijnreis kunt maken. Een bijzondere ervaring die ik iedereen aanraadt! Zelf ging ik met twee vrienden om de 30e verjaardag te vieren van een van hen.

Slapen in de woestijn vanuit Fez

Vanuit Eindhoven kun je goedkoop met Ryanair vliegen naar de Marokkaanse stad Fez. Hier verbleven we in Riad Jardin Chifra, een typische Marokkaanse Riad, een soort appartement met prachtige binnenplaats met kleine mozaïek tegeltjes en gouden kranen.

Fez is een bijzonder stad, de oude Medina (het oude stadscentrum) is een bijzondere plek die nog het meest doet denken aan de film Aladdin. Super smalle straatjes waarin je eindeloos kunt verdwalen. Terwijl je door de straatjes slenter wordt je af en toe opgeschrikt door rondscharrelende kippen of marktkooplui die hun waar vervoeren met een ezel en wagen die amper door de smalle straatjes passen. De geur van de kleurrijke kruiden en het half rottend fruit prikkelen al je zintuigen.

Genoeg over Fez, dit artikel gaat immers over Slapen in de woestijn in Marokko. De dag na aankomst in Fez werden we al opgehaald door onze chauffeur. Er stond ons een lange reis te wachten naar de Erg Chebbi woestijn, een prachtige woestijn met goudkleurige duinen.

Slapen in de woestijn, hoe regel je dat?

De tweedaagse tour naar de woestijn had ik geregeld via Morocco Trips 4 you. Een kleine organisatie die meerdere woestijntrips aanbiedt in Marokko. Vanuit Nederland had ik e-mailcontact met de eigenaar die de trip voor ons heeft geregeld.

We werden ’s ochtends vroeg bij onze accommodatie opgehaald door onze chauffeur. We werden vervoerd met luxe 4×4 auto met heerlijke lederen stoelen met ligstand. Dat was ook wel nodig want van Fez naar Merzouga, de plek waar je de Erg Chebbi woestijn betreedt, is het bijna 8 uur rijden.

4x4 marokko
De 4×4 waarmee we door Marokko reden op weg naar de woestijn. Prachtig he, die rotsen..!

Klinkt ver, maar tijdens zo’n roadtrip zie je super veel van Marokko dus de tijd vliegt! De route is echt prachtig en voert door de prachtige heuvels en bergen van het atlas gebergte en langs prachtige valleien waardoor je je eigenlijk geen moment verveelt. Zo zie je in korte tijd heel veel van het prachtige Marokkaanse landschap.

Marokko
Het prachtige Marokkaanse landschap, onderweg naar de Erg Chebbi woestijn.

Slapen in de Erg Chebbi Woestijn

Na een urenlange rit met onderweg een Marokkaanse lunch in een half verlaten dorpje verschijnen in de verte de prachtige goudkleurige duinen op van de Erg Chebbi woestijn, heel bijzonder om te zien dat er ineens een woestijn voor je opdoemt. De chauffeur verteld dat hier regelmatig wordt geoefend voor de Dakar Rally. Aangekomen in Merzouga kunnen we ons even opfrissen alvorens we worden omgetoverd tot echte woestijnnomaden.

Het is tijd voor een kamelentocht door de woestijn! Met een hoofddoek op tegen de brandende zon is het tijd om een kameel te kiezen. Nouja, eigenijk dromedarissen want ze hebben toch echt maar één bult. In karavaan onder leiding van ‘The Camelman’ trokken we door de woestijn.

Erg Chebbi woestijn
Eén van de kamelen voor de tocht naar ons tentenkamp.

Wauw, ik had nooit verwacht dat een woestijn in het echt zó mooi is! Ik had een behoorlijk gekke kameel en de rit was allesbehalve comfortabel, maar dit uitzicht was echt geweldig! Overal om je heen niets anders zien dan goudkleurig zandduinen is een ervaring die je met eigen ogen moet zien om te begrijpen hoe mooi het is.

Halverwege stopten we om te kijken naar een magische zonsondergang. Super mooi! Na een fotoshoot in de woestijn was het tijd om door te gaan naar ons tentenkamp.

Woestijn Marokko
The camelman met de karavaan.
Zonsondergang Erg Chebbi woestijn
De zonsondergang in de Erg Chebbi woestijn.

Inmiddels was ik wel een beetje zat van het oncomfortabele kamelenritje en ik vond het ook best zielig worden voor de kamelen. Gelukkig kwamen we vrij snel aan in het tentenkamp, ‘Luxury Camp’.

En luxe was het! Ons tentenkamp bestond uit verschillende luxe tenten en zelfs een restaurant. We werden (uiteraard) ontvangen met veel te sterke Marokkaanse muntthee. Onze tent bestond uit 3 luxe bedden en een badkamer, niet slecht voor een tent midden in de woestijn. Na even bijkomen van de kamelenrit was het tijd voor het avondeten in het restaurant. Een prima diner met meerdere gangen werd hier opgediend.

Tentenkamp woestijn
Het restaurant in het luxury camp
Slapen in de woestijn in Marokko
Niet slecht voor een tent in de woestijn toch..

‘S avonds werd het kampvuur aangestoken en kregen we een heuse Djembé les, gezellig! Hoe later op de avond hoe meer sterren we konden zien. Doordat je in de woestijn weinig lichtvervuiling hebt kan je super veel zien, wauw wat een sterrenhemel, magisch!

De volgende ochtend ging vroeg de wekker want ook de zonsopgang is in de woestijn een bezienswaardigheid. Helaas viel dit wat tegen, de zonsondergang was een stuk mooier. Na een prima ontbijt kregen we de keuze om met de kameel of met de auto terug te gaan. Omdat de kamelenrit niet erg comfortabel was en het ook wel een beetje zielig vonden voor de kamelen besloten we met de auto te gaan. Onze chauffeur leefde zich lekker uit in zijn 4×4 door het mulle zand, hier had ik zelf ook wel even willen rijden haha. Binnen no-time waren we weer op de verharde weg voor de terugreis.

Na een lange terugreis kwamen we weer veilig aan in Fez. Slapen in de woestijn in Marokko is een belevenis om nooit te vergeten en een van de meest bijzondere nachten van mijn leven. Dikke aanrader! Heb je vragen over slapen in de woestijn in Marokko? Stuur even een berichtje op bijvoorbeeld Instagram, ik beantwoord ze graag voor je.