Bezoek het kleurrijke Cinque Terre

Hoewel het al bijna een jaar geleden is wil ik jullie graag meenemen naar één van de mooiste plekjes van Italië, het kleurrijke Cinque Terre!

Afgelopen zomer bezochten ik en Dorien, na een week lang op de Vespa door Toscane, ook nog het prachtige Unesco werelderfgoed Cinque Terre. Hoewel veel mensen weleens hebben gehoord van Cinque Terre, merkte ik dat er ook veel mensen zijn die het niet kennen. Zonde van zo’n prachtige plek, dus tijd voor een blog!

Om maar direct een misverstand uit de wereld te helpen, Cinque Terre is geen plaats, het is de benaming voor vijf prachtige kleurrijke dorpjes langs de Italiaanse kust. De dorpjes zijn gelegen aan de Middellandse zee, in de Provincië Ligurië. Dit ligt in de buurt van La Spezia, de plek waar wij verbleven. De vijf dorpjes zijn Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Soms wordt gedacht dat Portovenere ook tot Cinque Terre behoort, maar dit is niet het geval. Portovenere is echter wel supertof om te bezoeken en heeft ook gekleurde huisjes.

Met de trein langs de dorpjes

Er zijn verschillende manieren om de verschillende dorpjes van Cinque Terre te bezoeken. In de zomer vaart er een boot langs de dorpjes, hoewel mij dit erg leuk leek werd het afgeraden door een bekende. Een andere manier is om lopend te gaan. Er bevindt zich een oud wandelpad die de dorpjes verbindt. Het bekendste stuk is de Via dell’Amore. Dit liefdespad verbindt de dorpjes Manarola en Riomaggiore. Wij besloten echter om te kiezen voor de trein. We wilden in één dag alle vijf de dorpjes bezoeken, en dan is dit de snelste manier. Langs de hele kust lig een spoorlijn met een trein die veelvuldig rijdt in het hoogseizoen, super handig! Omdat wij in La Spezia, dichtbij Cinque Terre, verbleven zijn wij hier op de trein gestapt. We gingen ’s ochtends vroeg naar het station, waar al een rij stond voor het kantoor waar je de tickets kon halen. Gelukkig ging het vrij snel en viel het best mee met de drukte. Bij het verkooppunt kochten we een ticket waarmee je de hele dag kunt in- en uitstappen in de verschillende dorpjes.

Monterosso al Mare

We zijn begonnen met het meest zuidelijk gelegen dorpje. Dit leek ons het handigste omdat we dan bij het achterste dorpje begonnen en zo langzaam steeds 1 dorpje dichterbij onze verblijfsplaats La Spezia zouden komen.

Achteraf een goede keuze, want Monterosso vonden wij het minst mooie dorpje van Cinque Terre. Hoewel je hier een enorm strand hebt, perfect voor wat verkoeling, is het dorpje niet zo fotogeniek als de andere dorpjes. We hebben hier de volgende dag nog wel heerlijk een middagje op het strand gelegen, maar als je weinig tijd hebt kun je dit dorpje eventueel overslaan.

Monterosso strand

Vernazza

Na het ietwat tegenvallende Monterosso was het nu tijd voor Vernazza. Volgens sommige het mooiste dorpje van de Cinque Terre. Tijd om dat met eigen ogen te gaan bekijken.
Vernazza heeft een leuk klein haventje met daaromheen de bekende gekleurde huizen. Hoewel dit zeker een mooie plaatje oplevert schrok ik wel een beetje. De huizen zijn zeer slecht onderhouden waardoor er op sommige huizen nauwelijks nog verf zit, heel jammer! Bovendien was het hier erg druk waardoor ik niet echt een mooie foto heb kunnen maken. Voor mij was dit zeker niet het mooiste dorpje, on to the next one!

Vernazza Cinque Terre

Corniglia

Het dorpje Corniglia is een compleet andere dorpje dan de andere vier. Wanneer je hier aankomt met de trein is er weinig te zien, je moet namelijk eerst 400 traptreden beklimmen. Best heftig in de warmte, maar zeker te doen. En een voordeel, toeristen zijn lui, dus het is hier niet zo druk als in de andere dorpjes! Eenmaal boven kom je in een prachtig gekleurd dorpje met een mooi uitzicht over de zee. Inmiddels was het ook al lunchtijd, tijd voor iets lekkers dus! Hier hebben we genoten van een lokaal pesto gerecht met sperziebonen en aardappel genaamd Pesto alla genovese. Met een goed gevulde maag zijn we de 400 traptreden weer afgedaald om door te gaan naar het volgende dorp.

Corniglia, Cinque Terre

pesto alla genovese - Cinque Terre

Manarola

Na het leuke Corniglia gingen we door naar dorpje nummer 4, Manarola. Hier was het gelukkig weer wat minder druk zodat we konden genieten van dit prachtige kleurrijke dorpje. De huizen zijn hier iets beter onderhouden waardoor er ook daadwerkelijk mooie gekleurde huisjes te zien zijn. We zijn een stuk omhoog gelopen richting de kerk, vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de huisjes! Vlakbij de kerk zagen we een leuke wijnbar, we waren wel toe aan een lekker koud wijntje na al dat lopen in de warme! We kregen een heerlijke witte wijn met een plankje met lekkere Italiaanse worst erbij. De wijnbar is dus een aanrader, ik heb de naam van deze leuke wijnbar even opgezocht: Cantina Burasca. Gezien de beoordelingen op TripAdvisor zijn we niet de enige die de wijn hier konden waarderen.

Wijntje in Cinque Terre

 

Manarola - Cinque Terre

Riomaggiore

Na vier leuke en heel verschillende dorpjes was het tijd voor het voor ons laatste dorpje van Cinque Terre, Riomaggiore. De huizen stonden hier nog goed in de verf waardoor je echt mooie gekleurde huizen kon bewonderen. Het liep inmiddels tegen de avond, dus voor het maken van foto’s was dit perfect. Met een beetje geluk konden we hier de zonsondergang zien! Ik probeer al heel lang een zonsondergang te fotograferen, maar altijd schuift er op het laatste moment een wolk voor. Helaas was dat ook dit keer het geval, maar toch heb ik wat mooie foto’s kunnen maken.

Bezoek Cinque Terre
Zonsondergang Riomaggiore

We kijken terug op een zeer geslaagde dag, Cinque Terre is prachtig en een absolute aanrader! Ben jij al in Cinque Terre geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Heb je vragen? stel ze gerust door een reactie achter te laten.